hartvoorjeogen logo

HartVoorJeOgen.nl

MYOPIE (BIJZIENDHEID)

Uren dichtbij turen...? Kijk maar uit!

Oogafwijkingen ontstaan voordat je het door hebt. Kinderen kunnen bijziendheid ontwikkelen, mede door intensief gebruik van schermen.

Ons advies: laat je ogen regelmatig controleren. Het verlies van gezichtsvermogen kan worden voorkomen
als dit in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld.

Myopie, wat is dat eigenlijk?

Hoge Myopie -ook wel ernstige bijziendheid genoemd- neemt wereldwijd enorm toe. Myopie is deels erfelijk, daarnaast vergroot de huidige leefstijl van kinderen het probleem aanzienlijk. Doen we niks, dan is Myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blind- en slechtziendheid. Waar nu één op de vier zestigers lijdt aan bijziendheid, is dat bij twintigers al een op de twee. Hoewel bijziendheid vaak wordt gezien als een ‘lastigheid’ dat met een bril te verhelpen is, is het voor een groot deel een medische afwijking

Vervorming van de oogbal
In feite betekent Myopie, dat de oogbal enigszins ‘vervromd’ is, waardoor het brandpunt van het beeld niet meer op  de retina terechtkomt, maar een stukje ervoor.
dit betekent, dat men niet meer goed scherp kan zien in de verte.

Gevaar
Met de toename van bijziendheid neemt ook het aantal ernstige gevallen toe en daarmee het risico op slechtziend- of blindheid. Voor kinderen geldt dat een brilsterkte van min zes of hoger op latere leeftijd leidt tot een kans van één op drie om ernstig slechtziend of zelfs blind te worden. Het is dus belangrijk om er vroeg bij te zijn, door regelmatig de ogen te controleren. 

Regelmatige controle is essentieel
Om er zeker van te zijn dat klachten bij je kind zo snel mogelijk worden gesignaleerd, is een goede oogtest voor kinderen essentieel. Vroeger gebeurde dat op school, net als bij de schooldokter. Helaas gebeurt dat nu niet meer, terwijl de noodzaak juist steeds duidelijker wordt.

Daarom is het belangrijk om een afspraak te maken voor zo’n oogtest bij uw opticien. Voorkomen is immers beter dan genezen…

Voorkom bijziendheid!
Laat je ogen meten, bijvoorbeeld met de Topcon-MYAH* 

* De Topcon MYAH is alleen bij geselecteerde opticiens beschikbaar

Myopie_meting_omax
MYAH_Logo_Topcon

Snelle, eenvoudige meting
Houdt een rapport bij
Direct zicht op uw oog

Snelle screening

Kom naar de winkel voor een oogscreening
van ca. 10 minuten  

.

Direct zicht

Krijg direct na de meting het juiste advies van uw opticien

Controle

Na 12 maanden een vervolgmeting om de ontwikkeling te monitoren

Laat de ogen van uw kind checken!

Kinderen brengen het grootste deel van de dag door op school of bij een kinderopvang. Ze zijn veel binnen en gebruiken regelmatig en langdurig beeldschermen. Vooral het zogenaamd ‘dichtbijwerk’ -zoals smartphone of beeldschermgebruik, lezen en knutselen- wordt aangewezen als mogelijke oorzaak van Myopie. Daarom is het goed om de oogspier af en toe te ontlasten. 

De 20-20-2 leefregel helpt de oogspier

De 20-20-2 leefregel is een handig hulpmiddel om de oogspier te ontlasten, doordat deze niet steeds op één stand gespannen is:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken  
  • Een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken 
  • En minstens 2 uur per dag buiten zijn

Meer weten? kijk op www.oogfonds.nl

Maak een afspraak bij uw opticien

Uw opticien is de oogexpert. Daar kunt dan ook terecht voor een oogcontrole. Niet alleen voor kleine kinderen, maar ook voor grote kinderen 😉 en uiteraard voor u zelf.

Een opticien met het Topcon MYAH instrument is helemaal goed uitgerust om Myopie ontwikkeling in kaart te brengen. U vind de opticien door onderin om informatie te vragen.

Meer informatie?

Wilt u weten waar een opticien met de Topcon MYAH in de buurt is? Check op deze kaart:

Heeft u andere vragen?
Raadpleeg uw opticien – de expert op het gebied van ogen!

Contact

Wilt u meer informatie, of weten waar u terecht kan voor een behandeling? Stuur ons dan een bericht.

Marconistraat 9
6902PC Zevenaar

088 088 8160

info@omax.nl

Uw bericht